Cum sa invingem teama de dentist

Frica de dentist si de a primi ingrijiri dentare sau odontofobia.

Se estimeaza ca aproximativ 75% din populatia lumii acuza frica de dentist. Dintre acestia doar 10% au cu adevarat fobie. Multe persoane cu aceasta frica vor cauta ingrijiri dentare doar in cazul unei urgente, cum este durerea acuta sau abcesul dentar. Aceste persoane experimenteaza un ciclu al evitarii, in care evita ingrijirile dentare datorita unei frici pina cind au o urgenta dentara si necesita tratament invaziv, care va reintari frica lor de dentist.

Cauzele anxietatii dentare

Experientele neplacute din trecut: persoanele care in trecutul lor stomatologic au intalnit medici mai putin competenti sau au fost suspusi unor proceduri stomatologice solicitante, se pot confrunta pe viitor cu o teama acuta de dentist.

De asemenea, si comportamentul parintilor in perioada copilariei tale vis-a-vis de controlul stomatologic are un rol important in cauza fricii de dentist. Daca i-ai vazut pe acestea evitand sa mearga la cabinetul stomatologic sau vorbind despre neplacerile unor interventii stomatologice, frica ti-a fost sadita in minte de cand erai copil.

Pe de alta parte, comportamentul dentistului are o mare importanta. Persoanele care au intalnit medici insensibili sau care i-au umilit, vor incerca sa evite pe cat posibil mersul la dentist.

Daca o persoana crede ca nu poate influenta evenimentul negativ va experimenta neajutorarea. Cercetarile arata ca perceptia lipsei de control duce la frica. Invers, daca persoana are impresia ca va controla situatia, frica se va diminua. De exemplu, daca dentistul se va opri cind persoana va da semnalul de stop, va diminua frica. Neajutorarea si lipsa controlului pot rezulta si prin experiente directe, de exemplu un incident in care un dentist nu s-a oprit cind persoana prezenta durere in mod evident.

Experientele indirecte au de asemenea un rol. Frica dentara se poate dezvolta cind oamenii aud despre experientele traumatice ale altora. Prezentarea negativa de catre mass media a stomatologilor poate contribui la dezvoltarea fobiei. Frica dentara se poate dezvolta ca rezultat al altor experiente traumatice anterioare, fara context dentar. De exemplu, experientele neplacute cu doctori sau in spital pot conduce la frica de halatele albe sau de mirosul de antiseptic, acesta fiind un motiv pentru care dentistii prefer sa poarte aspecte mai putin amenintatoare

Cum sa invingi fobia de dentist?

Alege singur medicul stomatolog. Atunci cand ai probleme dentare este indicat sa te documentezi bine inainte de a pasi pragul unui cabinet stomatologic . Alege cu atentie medicul si cauta referinte pe internet despre el. Discuta cu prietenii si rudele daca cunosc un medic stomatolog bun, care sa te faca sa uiti de frici.

De asemenea, la prima programare cu medicul stomatolog, incearca sa discuti mai mult cu el si sa iti faci o parere despre calitatile sale. Discuta cu el despre experientele neplacute din trecut si despre faptul ca nu vrei sa le mai repeti.

Calmeaza-te. Acest lucru nu este atat de greu de realizat. Daca sunetul aparaturilor stomatologice te infioara, la urmatoarea programare ia cu tine si un player la care sa asculti muzica preferata. In acest fel nu vei mai auzi sunetele din cabinetul stomatologic si vei reusi sa te relaxezi.

Author Info

Ovidiu Radian

Intotdeauna gasim o solutie, eu si pacientul, care sa garanteze succesul unui tratament!

No Comments

Post a Comment