Ce este ZIRCONIUL?

Astazi m-am gandit sa va prezint cateva date despre zirconiu si de ce sunt scumpe coroanele realizate din acest material considerat de top in stomatologia moderna.

Toata lumea a auzit de zirconiu, el fiind starul in materie de proteza dentara, dar putini cunosc atit medici cit mai ales pacienti ce este acesta de fapt.

Pe scurt, numele provine de la oxidul de zirconiu (ZrO2) = o ceramica poly cristalina care nu are ca celelalte ceramici o componenta sticloasa, fiind constituit din cristale hipercondensate prin sinterizare (un tratament termic special), acest tratament termic conferindu-i o duritate exceptionala. Ca sa poata fi utilizat in stomatologie el este tratat cu Ytrium ceea ce ii confera o structura tetragonala mai „moale” pentru a putea fi prelucrat apoi in final este din nou sinterizat (tratament termic) pentru a redeveni dur .In urma acestui procedeu piesa initiala sufera o retractie dimensionala controlata intre 20-30% adaptindu-se perfect pe preparatia dintelui ce urmeaza a fi acoperit cu aceasta coroana.

Acest procedeu complex este asistat de calculator prin niste softuri speciale si o masina de frezat care executa intocmai parametrii dati de computer.

In final, coroana de zirconiu care initial are o culoare alb laptoasa este acoperita cu ceramica de catre tehnician in nuanta adecvata dintelui pacientului.

Acest proces nu poate fi realizat fara CFAO (conceptie-fabricare-asistata-computer) sau CAD-CAM cum se mai numeste
Bref. Voi atasa acestui articol un fimulet care descrie fazele de lucru ale unei astfel de microproteze dentare si veti intelege (sper) de ce o astfel de coroana are costuri intre 900-1200 lei in Romania si evident mult mai mari in occident (pina la 1000 euro).

Proprietatile zirconiului

-duritate exceptionala
-biocompatibilitate -aderenta bacteriilor pe zircon este inferioara celei pe titan (materialul implantelor)
-radio-opacitate echivalenta metalului
-bun izolant termic -protejeaza dintii vitali de suport
-opacitate =nu trece lumina prin el astfel incit un pivot metalic de exemplu nu se va vedea
Si acum filmul de 6 min care va prezinta succint ce am incercat eu sa explic prin text

 

Author Info

Ovidiu Radian

Intotdeauna gasim o solutie, eu si pacientul, care sa garanteze succesul unui tratament!

No Comments

Post a Comment